Tuesday, 19 March , 2024
امروز : سه شنبه, ۲۹ اسفند , ۱۴۰۲ - 10 رمضان 1445
شناسه خبر : 306
  پرینتخانه » اتاق خبر تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۶ | 2128 بازدید | ارسال توسط :

طرح تفصیلی در نهاد راهبری و پایش طرح های توسعه شهری تهران بررسی شد

نشست تخصصی "بررسی گزارش تحقیقات ارزیابی و آسیب شناسی طرح تفصیلی شهر تهران و ارائه چارچوب بازنگری آن" ؛ در محل نهاد راهبری و پایش طرحهای توسعه شهری تهران برگزار شد.
طرح تفصیلی در نهاد راهبری و پایش طرح های توسعه شهری تهران بررسی شد

نشست تخصصی “بررسی گزارش تحقیقات ارزیابی و آسیب شناسی طرح تفصیلی شهر تهران و ارائه چارچوب بازنگری آن” ؛ در محل نهاد راهبری و پایش طرحهای توسعه شهری تهران برگزار شد.

در ابتدای این نشست که با حضور علی نوذر پور مشاور شهردار و سرپرست نهاد راهبری و پایش طرحهای توسعه شهری تهران، مجتبی رفیعیان عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و مجری طرح تحقیقاتی، هانیه هودسنی عضو هیئت علمی دانشگاه هنر و ناظر طرح و نیز جمعی از صاحبنظران و پژوهشگران حوزه مدیریت شهری و شهرسازی، اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاه برگزار شد، هانیه هودسنی، مقدمه ای از پیشینه این طرح مطالعاتی و اهداف مورد نظر برای انجام آن،  بیان کرد.

در ادامه مجتبی رفیعیان ضمن تشکر از نهاد راهبری و پایش طرح های توسعه شهری تهران، به سبب اهتمام به برگزاری جلسات تخصصی با صاحبنظران، به ارائه  گزارشی از مراحل مختلف این طرح مطالعاتی پرداخت و گفت: ساز و کار و الزام بهره گیری از نتایج طرح حاضر در طرح تفصیلی آتی و به صورت کلی، الزام فرآیند بازبینی، پایش و اصلاح در تهیه، تصویب و اجرای طرح تفصییلی تهران بسیار حائز اهمیت است. باید بررسی کنیم که نتایج این مطالعات با چه شدت و الزام قانونی در فرآیند تهیه و تصویب طرح آتی انعکاس یافته تا از بروز چالشها و نواقص پیشین جلوگیری گردد.

وی تاکید کرد: الگوی برنامه ریزی جامع – تفصیلی به جهت مشکلات و نواقص متعدد از دهه ها پیش با برنامه ریزی سیستمی و پس از آن با برنامه ریزی راهبردی (استراتژیک) در نظام های توسعه یافته و در حال توسعه جایگزین شده است. یکی از این مشکلات و نواقص، صلب و غیر قابل تغییر بودن برنامه ها و از سوی دیگر، طولانی بودن دوره زمانی برنامه ریزی بوده است. اگر چه در کشور ما تغییراتی در عناوین و محتوای طرح های جامع و تفصیلی با توجه به روند تصاعدی تغییرات در شهر و با هدف بهره گیری از رویکر راهبردی اتخاذ شده است اما این مهم به میزان کفایت نتوانسته است راهگشای مشکلات و موانع حادث شده باشد.

رفیعیان یادآور شد: اهمیت اصلاح و پایش طرح های جامع و تفصیلی زمانی آشکار و تشدید می شود که بدانیم تهیه، تصویب و ابلاغ طرح تفصیلی کلانشهر تهران حدود ۱۰ سال به طول انجامیده و فرصتی برای انجام اصلاحات بر پایه پایش های مستمر و کوتاه مدت وجود ندارد.

مدیر پروژه مطالعات ارزیابی و آسیب شناسی طرح تفصیلی شهر تهران اضافه کرد: یکی از مهمترین پیشنهادات صاحبنظران  این است که خلاصه‌ای از الگو و فرآیند بازنگری طرح در پایان مرحله سوم مطالعات به صورت چارت ، نمودار و دیاگرام ارائه شود تا از صحت عملکرد آتی طرح اطمینان بیشتری حاصل شود. مطالعات صورت گرفته از حیث اتخاذ رویکرد همه جانبه از یک سو و پرداختن به جزئیات از سوی دیگر بسیار ارزشمند بوده و به ویژه پایبندی و بهره مندی آن بر واقعیت با تاکید بر پرسشنامه ها و مصاحبه های تکمیل شده نتایجی اطمینان بخش را در اختیار مدیران شهری جهت تصمیم سازی قرار می دهد.

گفتنی است حاضران پس از شنیدن این توضیحات ، به بحث و تبادل نظر پرداخته و در خصوص ویژگیها، نقاط قوت و ضعف این طرح مطالعاتی گسترده، اظهار نظر کردند.

مساله بررسی توامان طرح جامع و تفصیلی، ارائه نمودار و دیاگرام خلاصه ای از الگو و فرآیند بازنگری طرح در پایان مرحله سوم مطالعات، اولویت بندی موضوعات و اقدامات، ضرورت زمینه سازی جهت بازنگری و یا تهیه طرح توسعه جدید برای شهر تهران مبتنی بر رویکردی همکارانه و مبتنی بر مشارکت همه ذینفعان، ضرورت حضور شهرداران مناطق به عنوان یکی از کنشگران اصلی در فرآیند اجرای طرح تفصیلی، تاکید بر لزوم برنامه ریزی برای شهر تهران با در نظر گرفتن سکونتگاه های پیرامونی و توجه مناسب به حریم شهر تهران، بهره گیری  از تکنیک های تحلیلی متنوع علی – معلولی و کمی – کیفی از جمله مدل DPSIR در طرح های مطالعاتی اینچنین، ضرورت مستندسازی در تمامی مراحل طرح مطالعاتی به جهت چالش صحت داده ها، ضرورت بررسی حقوقی فعالیت کلیه کنشگران به ویژه موسسات عمومی دولتی در تأمین خدمات در اجرای طرح های توسعه شهری، ضرورت توجه به رویکرد عدالت فضایی در بازنگری های آتی و همچنین پرهیز از نگاه صرفا کمی سرانه ای به تأمین خدمات شهری و . . . از جمله اهم نکات مطرح شده از سوی متخصصان و صاحبنظران حاضر در نشست بود.

یادآور می گردد در پایان این نشست تخصصی، علی نوذرپور ضمن طرح نکاتی در خصوص این طرح مطالعاتی، به نقش مهم و تأثیرگذار نهاد راهبری وپایش طرح های توسعه شهری تهران به عنوان یک نهاد میان بخشی که می تواند بستر مناسبی را برای همکاری کنشگران مختلف در فرآیند تهیه، تصویب، اجرا و پایش طرح های توسعه شهری فراهم کند، اشاره و آمادگی این نهاد را در بهره گیری از ظرفیت های علمی، تخصصی و مدیریتی، اعلام نمود.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.